Банер

Политика за колачиња

Политика за колачиња при посета на веб страната на Алфи

Кога ке дојдете на нашиот сајт или ги користите нашите услуги, АЛФИ БИ КОМПАНИ ДООЕЛ Куманово, но и трети лица, авторизирани од наша страна собираат колачиња кои содржат податоци за Вас. Во продолжение следи објаснување за политиката за користење на колачиња.

Ги користиме колачињата за да ја администрираме нашата интернет страна, да анализираме трендови, да ги следиме активностите на корисниците и со тоа да овозможиме персонализирани промотивни пораки и реклами.

Кога прв пат ќе пристапите на интернет страната на АЛФИ БИ КОМПАНИ ДООЕЛ Куманово може да добиете порака која што ве известува дека користиме “колачиња”. Со кликнување на “се согласувам”, затворање на поп-ап прозорецот или со продолжување со користење на веб сајтот Вие изјавувате дека сте ја разбрале и сте се согласиле со употребата на овие технологии, како што се објаснети во оваа Политика за колачиња.

На известувањето има копче “Поставки за колачиња„ со цел вие самите да одберете кои колачиња со информации за вашата посета ќе бидат зачувани. Кај секој тип на колачиња е наведено објаснување за истите а детално обаснување за типовите на колчиња можете да прочитате во продолжение на оваа политика за колачиња. Не е задолжително да ги прифатите колачињата и користењето на истите може да биде отповикано во било кое време (Како да ги контролирате колачињата, содржано подолу во текстот). Може да ги промените подесувањата на вашиот пребарувач за да ограничите или забраните колачиња и можете да ги избришете од било кој уред во било кое време. Ако не се согласувате или ги избришете колачињата некои делови од нашиот сајт кои ги пристапувате може да не фукционираат како што треба или да им треба многу повеќе време да се отворат.


Што се колачиња?

Колачињата се мали текстуални датотеки, делови од код, кои можат да се употребуваат од страна на веб-страници со цел да се подобри корисничкото искуство. Колачињата се зачувуваат на вашиот компјутер или мобилен уред кога го посетувате веб сајтот. Кога следен пат ќе го посетите пак истиот сајт, колачињата ни дозволуваат да го препознаеме вашиот пребарувач. Колачињата може да ги зачувуваат вашите преференции и други информации но не можат да читаат ваши податоци или информации од вашиот храд диск или пак да читаат други зачувани фајлови за колачиња од други сајтови.

Колачињата кои што се директно поставени од сајтот https://www.alfi.mk/ се нарекуваат “колачиња од прва страна”. Колачињата поставени од други страни се нарекуваат “колачиња од трети-страни”. Колачињата од трети страни овозможуваат различни функционалности на нашиот сајт како (рекламирање, фукнции на социјални медиуми, аналитики). Овие колачиња не се во сопственост на АЛФИ БИ КОМПАНИ ДООЕЛ Куманово и АЛФИ БИ КОМПАНИ ДООЕЛ Куманово нема контрола врз нив и како тоа ќе бидат истите искористени.


Зошто се користат колачињата?

Колачињата се користат за подобро разбирање на користењето на веб-сајтот од страна на посетителите како и за оптимизирање на искуството при користење. Колачињата дозволуваат, на страната која што ги поставува, да препознаваат корисничките уреди на користење во споредба со претходни најави и посети со цел да се персонализираат рекламите за поголема релевантност спрема корисниците. Овие информации може да се соберат на сите веб-пребарувачи и на сите уреди (компјутер, лаптопи, паметни телефони, таблети итн.), но маркетинг колачињата не содржат лични податоци за корисниците. Оваа веб-страница употребува различни видови колачиња:


Колачиња што ние ги користиме:

Неопходни колачиња (necessary cookies). Неопходните колачиња помагаат една веб-страница да биде употреблива со овозможување на основните функции, како навигацијата низ страницата и сл. Без овие колачиња, веб-страницата не може да функционира исправно.

Претпочитани колачиња (Preference cookies). Претпочитаните колачиња ѝ овозможуваат на веб-страницата да ги запомни информациите кои го менуваат начинот на кој таа се однесува или изгледа, како на пример Вашиот претпочитан јазик или регионот во кој се наоѓате.

Колачиња за перформанси и функционалност. Овој тип на колачиња се однесува на следењето за тоа доколку повторно се вратите на нашиот сајт. Овие колачиња содржат неопходни информации, на пример од кој град пристапувате кон АЛФИ БИ КОМПАНИ ДООЕЛ Куманово. Важно е да се напомене дека овие колачиња не се неопходни и не влијаат врз вашето искуство при посетата на нашиот сајт.

Како да ги контролирам колачињата?

Кога прв пат ќе пристапите на интернет страната https://www.alfi.mk/ може да добиете порака која што Ве известува дека користиме “колачиња”. Со кликнување на “се согласувам”, затворање на поп-ап прозорецот или со продолжување со користење на веб сајтот Вие изјавување дека сте ја разбрале и сте се согласиле со употребата на овие технологии, како што се објаснети во оваа Политика за колачиња.

На известувањето има копче “Поставки за колачиња„ со цел вие самите да одберете кои колачиња со информации за вашата посета на https://www.alfi.mk/ ќе бидат зачувани. Поточно може да одберете кои од претпочитаните колачиња кои не се задолжителни ќе бидат зачувани.

Не е задолжително да ги прифатите колачињата и согласувањето со користењето на истите може да биде отповикано во било кое време. Преку подесувањата во веб-пребарувачот може да подесите кои колачиња ќе ги задржите, а кои не сакате да ги задржите. Исто така може да ја исконтактирате компанијата која ги поставила и која ги контролира колачињата. За повеќе информации проверете во подесувањата на вашиот веб-пребарувач.

Рок на чување на колачињата

КолачеРок на чувањеОпис
_ga_NE3E9E9TZ62 годиниКолачето е искористено од: Google Analytics Функционалноста е: зачувување и броење прегледи на страницата
_gid1 денКолачето е искористено од: Google Analytics Функционалноста е: зачувување и броење прегледи на страницата
_ga2 годиниКолачето е искористено од: Google Analytics Функционалноста е: зачувување и броење прегледи на страницата
wp-settings-11 годинаOвие технички колачиња на DevStat имаат времетраење од 1 година. WordPress го користи ова колаче за да го прилагоди вашиот поглед на административниот интерфејс, а можеби и на главниот интерфејс на страницата.
mailchimp_landing_site1 месецКолачето е поставено од MailChimp за да складира податоци која страна била посетена прва. Функционалноста е: статистика
wp-settings-time-11 годинаКолачето се користи за да се провери дали вашиот веб-прелистувач е поставен да дозволува или одбива колачиња. Овие технички колачиња на DevStat имаат времетраење од 1 година. WordPress го користи ова колаче за да го прилагоди вашиот поглед на административниот интерфејс, а можеби и на главниот интерфејс на страницата.
moove_gdpr_popupЕдна сесијаКолачето е поставено од GDPR Cookie Compliance Функционалноста е: да памети каква согласност сте дале.
_fbp3 месециКолачето е поставено од Facebook Функционалноста е да складира и да прати посети низ веб страната

Сите колачиња кои што се чуваат од страна на АЛФИ БИ КОМПАНИ ДООЕЛ Куманово не го идентификуваат крајниот корисник и / или се користат исклучиво за овозможување на услуга која што самиот корисник ја побарал од АЛФИ БИ КОМПАНИ ДООЕЛ Куманово и за која што корисникот ја посетил страната на АЛФИ БИ КОМПАНИ ДООЕЛ Куманово.

Генерални информации

Политиката за колачиња е дел од системот за заштита на лични податоци. За повеќе иформации може да ја погледнете нашата Политиката за приватност или другите јавно достапни документи. 

Политиките може да се менуваат и обновуваат повремено. Ве молиме посетувајте ги полтиките за информираност при евенутални промени.

Поврзи се со нас